En HAY stols første rejse – et samarbejde mellem Kvist Industries og Q-System - Q-System

En HAY stols første rejse – et samarbejde mellem Kvist Industries og Q-System

  • Stolen bliver samlet

  • Her ses en del af transportanlægget, hvor stolene samles

  • Stolene står parate til montage

  • Stolen er samlet og bliver nu sendt over på den tværgående drevne bane

  • En stol på vej mod pakkeriet

  • Stolen transporteres ned i rette højde for pakning i papkasse

  • De lukkede og strappede kasser er nu parat til forsendelse

  • Bærepladerne vinkelføres over på den lille vogn

Dette er historien om tilblivelsen af en stol - men ikke en hvilken som helst stol; en HAY stol. Mærket HAY står i dag for høj kvalitet og innovativt design, der passer til den moderne arbejds- og hverdag.  Hay blev stiftet i 2002 og er i dag en global virksomhed med rødder i, ja såmænd: Horsens.

Det er nok de færreste, der ved det; men Kvist Industries i Aarre fremstiller adskillige HAY stole om ugen - med "automationshjælp" fra Q-Transportmateriel/Q-System.

Mærkevarernes fødested
Kvist Industries rødder går helt tilbage til 1967. På fabrikken producerede man hovedsagligt træmøbler og de klassiske FDB møbler designet af Børge Mogensen. Tegningerne har siden da været i Kvist Industries varetægt og lanceres i Danmark via den danske fødevarekæde Coop.

Kvist Industries består af tre produktionsvirksomheder, hvoraf de to er placeret i Kvist Industries Danmark og den tredje, Kvist Industries, i Letland.  I Kvist Danmark er der ca. 120 medarbejdere, der er beskæftiget med udvikling, logistik, salg, specialfremstilling og bordpladeproduktion; i Kvist Letland er der ca. 600 medarbejdere med speciale i finer og massiv produktion.

Kvist Industries fremstiller stadig en bred vifte af verdensberømte klassiske designs og har et tæt samarbejde med sine partnere, som bl.a. omfatter Fredericia Furniture, Stefan Diez og HAY.

Optimering af produktionen via logistik og automation
Men hvor kommer Q-System ind i billedet? For at optimere produktionen via øget automation fik Kvist Industries i 2016 installeret et transportanlæg fra Q-System.

Anlægget består af 5 rækker udrevne rullebaner, hvor stolene bliver samlet i hånden. Når stolene er samlet, bliver de placeret på en bæreplade og rullet ud på en drevet rullebane, der automatisk fører stolene ned til pakkeriet.

På rejsen ned til pakkeriet passerer stolene et transportbånd, der bringer dem fra passende arbejdshøjde for montagearbejde ned til gulvniveau, som er den rette ergonomiske højde, når stolene manuelt skal pakkes i papkasser. Når stolen er pakket i kassen, sendes den ad den drevne rullebane frem til en strap-maskine, hvor kassen automatisk lukkes og strappes. Herefter er kassen klar til at blive sat på palle og til forsendelse til Hays centrallager i Horsens, hvorfra de bliver distribueret til hele verden.

Kørepladen, som stolen stod på, skal tilbage i produktionen. Når stolen bliver løftet af pladen for at blive pakket i kasse, bliver kørepladen straks vinkelført og lander på en trækvogn, der for hver plade sænker sig et par centimeter ned i gulvet, så der kan stables en ny plade ovenpå. Når vognen er fuld, bliver en ny, tom vogn sat på plads, og den fyldte trækvogn bliver kørt tilbage til produktionen.

Uventede, men frugtbare følger af det nye transportanlæg
"Det var først og fremmest et ønske om at forbedre produktionsflowet og dermed opnå en øget kapacitet, der var grundlaget for investeringen i det nye transportanlæg fra Q-Transportmateriel, ," fortæller Eva Chrestensen og Sven Holmgaard fra Kvist " men vi tænkte naturligvis også i ergonomi, altså bedre arbejdsstillinger for vore montagemedarbejdere.

Et aspekt, vi ikke havde forventet, er den teamspirit og arbejdsglæde, som transportanlægget også har medført. Før i tiden stod den enkelte medarbejder ved sin egen arbejdsstation med udsigt til en væg. Nu står de ansigt til ansigt med kollegerne og samler stolene ved de 5 rækker udrevne baner. Det har givet større arbejdsglæde og dermed mere tilfredse medarbejdere.

Det nye transportanlæg giver i øvrigt også mulighed for at montere flere varianter af stolene i forhold til den gamle opstilling, og det er også blevet nemmere at håndtere mindre ordrer og overholde de fastsatte terminer," fortsætter han.

”Vores samarbejde med Q-Transportmateriel/Q-System startede for mange år siden, så det var helt naturligt, at det var dem, vi henvendte os til, da vi skulle optimere vores produktion.  Kvaliteten er rigtig god, og vi har fået en anlæg, der opfylder alle vores ønsker og krav” slutter Svend Holmgaard.